20110429 am730 吹脹80後 陳強 典解阿蛇系阿蛇

20110429 am730 吹脹80後 陳強

典解阿蛇系阿蛇

巧多人話無記真係巧廢,錦講真,比起巧多外國台黎講,佢地拍ge劇同節目有時系麻麻地。巧似禾最近睇ge鬼佬劇modern family真係巧睇兼有意思,幽默得黎仲諷刺左巧多西方文化ge問題,根本就可以做通識課程內容,比大家討論下入面ge對白同故事。如果無記繼續不思長進,睇黎下一代上晒網睇外國野ge日子會提早巧多黎到牙!!!!

旦系牙,正如之前訪問過梁文道先生話齌,中國巧似巧多野都有問題,但能夠做到今時今日變成左世界上其中一個最大影響力ge國家,一定系「做對了甚麼」。無記可以今時今日,播d玩下明星ge普通節目,收視就贏到禾心愛ge亞記E神特輯,禾都覺得佢地一直以黎一定系「做對了什麼」。就巧似尼排禾成日睇無記ge「典解阿蛇系阿蛇」=]我真心覺得呢套劇又幾巧笑wo,所以決定放低平時狂寸無記劇低層次ge包袱,公公正正咁讚佢一次♥

首先禾入行以泥都系做青年節目,成日都睇住佢地ge變化,有巧多時都覺得無記做緊巧多野已經甩晒新一代。不過今次呢套劇,竟然可以引起全港學生討論,因為佢入面講ge野,同埋表達手法等等,巧多都系刻意食學生條水**!

先5講個餓底老師陳豪真系h0搞笑,成日講講下野會變高音,有時d形體動作又鬼咁抵4;幾個做壞學生ge K4令我記起以前學校見到果d惡人,永遠細個ge時候5知4,以為咁樣有型,呢d學生出到黎做野就會變晒49,我見唔少la;仲有樂曈又比人做佢「飛釘」呢(不過一睇就知係假)XDXD仲有連後面做茄厘啡ge學生都比人煲起埋......套劇入面講ge野當然就有食時事la,咩援交呀黑社會呀仲有果班怪獸家長......全部都系而家ge現象=]不過,套劇唯一有個敗筆,就系佢地ge片尾曲段video,搵左陳豪同吳唱K著住校服唱,而製作方面就巧「至NET小人類」既感覺>_<

由於我巧中2呢套劇,所以決定借用火星文寫一篇讚頌ge文章,如果泥睇5明,因為泥老套得滯丫~上網查下火星文字典la~^^3q

廣告
本篇發表於 am730。將永久鏈結加入書籤。

4 Responses to 20110429 am730 吹脹80後 陳強 典解阿蛇系阿蛇

  1. avril 說道:

    的確, modern family 係好睇 好笑過t*b D野好多.

  2. Ming 說道:

    都冇睇無線劇集好耐啦,不過中意睇明珠台外購劇例如fringe, Heroes, 同埋 最近 white chappel.

  3. post 90s 小粉絲 說道:

    套劇都有不少優點既:)變左做老師同學生既共同語言,傾計都講尼套劇,講親都笑:$
    溝通既橋樑!?哈哈..無線都好耐無拍校園青春劇啦!我最記得既一部系「青出於藍」個時系甘追嫁!好好睇:D

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s